středa 18. února 2015

Chřipkový masakr

Letošní zima se nedá nazvat jinak než chřipkový masakr. Chřipková epidemie zamořila celou ČR a my v centru všeho dění - matičce Praze se již 3 měsíce plácáme s kámošema virama po zádech. Nosí nám to samozřejmě starší kluk ze školky. 
Nákaza u nás probíhá (jako ostatně všude jinde) obvykle v následujících krocích a intervalech:

Krok č. 1: 
Školkové dítko zakašle, zasrmká -dostane sirup na kašel (ca. 100,-Kč), sirup na rýmu (130,-Kč). Vaříme jitrocelový čaj (na kašel) s bezem (na rýmu). 
Rýma přechází zpravidla po týdnu, kašel po 3 týdnech.

Krok č. 2: 
Školkové dítko  v dobrém úmyslu popusinkovat svého milovaného 10-měsíčního brášku prskne bacil na něj. Nemoc u miminka má ovšem poněkud horší průběh. Mimi zasmrká, resp.začneme odsávat nudle. Následuje teplota (až 8 dní non stop 39,5). Teplotu srážíme sirupy na teploty, ty se musí střídat 2, takže to je ca.300,-Kč. Teplotu a rýmu zdatně doprovází kašel,na ten se dá použít sirup na kašel od staršího dítka. Kašel pozvolna přechází v larynghitidu, takže po noci strávené s hlavou v mrazáku a na pohotovosti u inhalátoru kupujeme ještě fenistil (170,-Kč),vincentku (25,-Kč) a domácí inhalátor (1.450,-Kč). Miminku vaříme stejný čaj jako staršímu dítku. Do čaje přidáváme med. 

Po 4 dnu nelepšícího se stavu a podávání všech těch léků začne hysterická matka (já) vyhledávat alternativní možnosti léčby. Takže po konzultaci s homeopatickým lékařem kupuje všechna homeopatika co mají v lékárně a postupně je podává -samozřejmě najednou s ostatními léky dítěti,takže vůbec neví zda zaberou. Cenu homeopatik už nepočítám,ale řekla bych tak celk. 1000,-Kč. Jelikož matka neví,zda homeopatika zabírají, konzultuje stav dítěte s indickým lékařem a dostane řadu ajurvédských čajů, na kterých je napsáno "není určeno pro děti". Celk. 300,-Kč.Tyto čaje vaří dítěti (každý čaj se louhuje a vaří jinak dlouhou dobu). Takže dítě k lékům klasickým a homeopatickým dostává ještě několik druhů ajurvédských čajů nevhodných pro děti :-).

Nejvíce náročné je pro maminku obzvláště nespletení se v tom,co má kdo dostat za lék a v jakou dobu. Po chvíli se matka přestává pomalu orientovat v tom,kde jsou homeopatika na horečku, kde na rýmu, v jaké lahvičce je čaj pro staršího a pro mladšího. Až se najednou matka přistihne,jak do miminka obaleného v tvarohovém zábalu (vhodné při kašli) leje místo čaje na kašel dětskou limonádu jupík :-)

Po týdnu stráveným v teplotách se zoufalá matka dočte o léčebné síle horečky a rozhodne se,že nechá proto svého vyčerpaného chudáčka se prát s teplotou. Dítě to naštěstí zvládne a po 6 hodinách 39,5 bez všech léků je dítě bez teplot! Hurá sláva maminka a všichni jsou šťastni. Po týdnu bez teplot  dítě ovšem začne znovu "hořet". Následuje návštěva lékaře a píchání středního ucha. Poté 3 dny má dítko přilepený studený kapesník na hlavě a už jsme z toho venku.

Krok č.3:
Obě dítka se s maminkou mazlí tak dlouho,až maminka začne také smrkat a kašlat. Přesto,že by nejraději ležela v posteli,běhá okolo všech s čajíčkama a sirupíčkama a do toho má ještě léčit sebe?
Po pár dnech rýmy a kašle se u maminky projeví zánět dutin a bronchitida, následuje návštěva lékaře a kojící maminka začíná brát antibiotika a léky na dutiny,které obsahují pseudoefedrin (300) ,takže nesmí kojit a navíc je celý den jak po 10 kafích. Přestávat kojit,když máte mléka pro regiment je obzvlášť těžký oříšek. Takže k obkladům na dutiny (teplé třešňové pecky střídáme s obkladem zázvor+mouka+voda) přidáváme ještě studený tvaroh na zanícená prsa. A jelikož se nám rýma vrazila i do ucha, přibyl i studený zábal na ucho. 
Po 14 dnech nelepšení se nachází maminka útěchu nejprve u indické procedury ve svédan boxu a inhalace čínských bylin a následně i u čínského doktora, kde si nechává  píchat akupunkturní jehly,jako by té bolesti nebylo málo :-)))

Krok č. 4:
Uzdravení-jsme zdraví,přežili jsem juchůůůů. Jak dlouho asi???? 14 CELÝ CH DNÍ a následuje stejný kolotoč: školka-rýma-mimi-rýma+teplota-matka-rýma-zánět dutin.

Takže podtrženo,sečteno nás tahle chřipková legrace stála kol a kolem 3500,-Kč, spoustu neprospaných nocí, výjezdů do nemocnice a strachu. Jaro už abys tady bylo :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat